Ιστορικα στοιχεια

Η ύπαρξη ζωής στο Κάτω Γραικικό εντοπίζεται απο πολύ παλιά. Παραθέτουμε άρθρο του Σωτηρίου Δάκαρη, Καθηγητή Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που δημοσιεύτηκε στην ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ έτος Δ’ Τεύχος 37 με τίτλο:»Η αρχαιολογική έρευνα στην Ήπειρο»
«Εκείθεν του Αράχθου σε Β-Β.Α κατεύθυνση βρίσκονται τα χωριά Κ.Γραικικό και Γουριανά. Στο κέντρο του χωριού Κ.Γραικικό σ΄ενα ύψωμα διατηρούνται ελάχιστα ίχνη χριστιανικού ναού, του Προφήτου Ηλιού.
Κατα την εντόπια παράδοση, που δεν φαίνεται να είναι ανακριβής, ο ναϊσκος κτίστηκε στους βυζαντινούς χρόνους.
Πραγματικά αμέσως ανατολικά του Ναού βρέθηκαν 6-7 τάφοι Βυζαντινών χρόνων. Οι τάφοι αυτοί, είναι στραμμένοι κατά την Ανατολή, όπως οι χριστιανικοί, έχουν μήκος 1,45μ-2μ και πλάτος 0,30-0,45μ κατά το δυτικό μέρος, στο μέρος δηλ. της κεφαλής του νεκρού, και ολίγο στενότερο προς τα πόδια.
Εσωτερικά είναι επενδυμένοι στις κάθετες πλευρές με φαιές σχιστολιθικές πλάκες.
Σε μερικούς απο τους τάφους αυτούς βρέθηκαν τα παρακάτω κοσμήματα, επίχρυσο περιδέραιο, χάλκινα βραχιόλια, σιδερές αιχμές δοράτων, τα οποία βρίσκονται στο Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Το περιδέραιο είναι κατασκευασμένο με χαλκό επιχρυσωμένο και αποτελείται απο τριπλή σειρά στρογγυλές ψήφους (χάνδρες), απ’ όπου κρέμονται επίχρυσα διπλά γλωσσοειδή κοσμήματα. Άλλοι τάφοι περιείχαν χαλκιά βραχιόλια, δακτυλίδια, μερικά των οποίων στη σφενδόνη, φέρουν διακόσμηση ισοσκελούς σταυρού, εγχάρακτη ή σχηματισμένη απο έντυπες κουκίδες.
Οι χωρικοί μου παρέδωσαν επίσης μερικά Βυζαντινά νομίσματα, ένα πιθανώς του Μ.Κων/νου, του Μιχαήλ και Θεοφίλου, και Τορνέσιον με τη γνωστή παράσταση του κάστρου της Άρτας.
Στην ίδια περιοχή και κάτω απο το δάπεδο του ναού βρέθηκαν όστρακα προχριστιανικών χρόνων.
Απο την περιοχή των τάφων και του ναού προέρχονται μερικές σιδερένιες αιχμές δοράτων, γυάλινες, «δακρυδόχοι» τα lacrimatoria, ληκύθιο με μελανό γάνωμα ελληνιστικών χρόνων, αργυρά και χάλκινα νομίσματα, τμήμα προϊστορικής απο γρανιτόλιθο αξίνης με οπή, ένα ωραίο χάλκινο Βυζαντινό σκουλαρίκι και μερικά Βυζαντινά νομίσματα, τα οποία μου παρέδωσαν οι κάτοικοι του χωριού».

Απο τα παραπάνω ευρήματα συνάγεται το συμπέρασμα οτι η περιοχή κατοικούνταν απο τους Ελληνιστικούς χρόνους (328 π.Χ.) και η ζωή δεν διακόπηκε κατα τους Ρωμαϊκούς χρόνους και τη Βυζαντινή περίοδο, μέχρι σήμερα!

Στην περιοχή των Γουριανών υπάρχει κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος της ακρόπολης των Γουργιανών, πρόκειται για την Αρχαία ακρόπολη μεταξύ Γουριανών και Ρωμανού (οικισμοί της κοινότητας Γραικικού). Περιλαμβάνονται αρχαίοι τάφοι στη θέση»Pόγκι» και αρχαίο νεκροταφείο στη θέση «Σπιτοτόπι» . (ΥΑ 15794/19-12-1961 – ΦΕΚ 35/Β/2-2-1962).Πηγή:http://listedmonuments.culture.gr/monument.php?code=957&v17=

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s