Αξιοθεατα

Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία 

100719092100_05 Ο κεντρικός ναός του χωριού τιμά τον Προφήτη Ηλία ενώ διάσπαρτα βρίσκονται αρκετά ξωκλήσια στα όρια του χωριού που καταδεικνύουν το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα που χαρακτηρίζει τους ντόπιους.

 

Μοναστήρι Χρυσοσπηλιώτισσας

Σε μικρή απόσταση από το χωριό στο δρόμο προς Γουριανά, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας xrysospiliotisa1Χρυσοσπηλιώτισσας, το οποίο είναι μετόχι της μονής Θεοτοκίου και τιμά τη Γέννηση της Θεοτόκου.

Tην προσωνυμία της χρωστάει η μονή σε γειτονική σπηλιά όπου, κατά την παράδοση, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Από το άλλοτε μοναστήρι σώζεται μόνο το καθολικό.
image11Κατά τον Μητροπολίτη Άρτης Σεραφείμ Ξενόπουλο, ο ναός κτίστηκε τον 11ο αιώνα.
Φυσικά πρόκειται για το αρχικό κτίσμα γιατί από εντοιχισμένη πλάκα στην κόγχη του νότιου τοίχου του ναού μαθαίνουμε ότι το 1663 ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων το μνημείο, οπότε πήρε και τη σημερινή του μορφή η οποία παραπέμπει στον πιο διαδεδομένο τύπο ηπειρωτικού ναού κατά την Τουρκοκρατία, δηλαδή τη μονόκλιτη σταυρεπίστεγη θολωτή βασιλική με τρούλο.
Ονομάστηκε έτσι, γιατί σε σπηλιά που υπάρχει στον περίβολο του ναού βρέθηκε κατά την παράδοση χρυσή εικόνα της Παναγίας, η οποία δυστυχώς σήμερα δε σώζεται. Άλλη παράδοση λεει πως στις σπηλιές που βρίσκονται γύρω απ’ το μνημείο, γινόταν κρυφό Σχολείο απ’ τους καλόγηρους σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Η ιερά μονή Χρυσοσπηλιώτισσας Γουριανών (μαζί με τα προσκτίσματα και τις βρύσες) είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΥΑ ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ33/9692/241/9-4-1986 – ΦΕΚ 289/Β/24-4-1986).


templopanagiasΗ εκκλησία έχει ωραίο ξυλόγλυπτο Τέμπλο 
 με φυτικό διάκοσμο, ευαγγελικές σκηνές, ζώα και πτηνά.

Στην περιοχή βρίσκεται επίσης ένα σπήλαιο το οποίο έχει εξερευνηθεί παλιότερα, απο τη σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί. Παρ’ όλλες τις προσπάθειες που κατέβαλλε η πρώην κοινότητα Γραικικού να εντάξει την ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης (LEADER I) δεν κατέστη αυτό εφικτό αφού η πρόταση απορρίφθηκε απο τους υπεύθυνους του προγράμματος με το αιτιολογικό οτι «δεν είναι τουριστικά αξιοποιήσιμο αφού ακόμα βρίσκεται σε εξέλλιξη και οποιαδήποτε επέμβαση θα ήταν καταστροφική»

Πηγή πληροφοριών:http://geolib.geo.auth.gr/ojs-2.2.2/
και
Βικιπαίδεια

  Ο νερόμυλος των Γουριανών

 Ο Νερόμυλος, στο συνοικισμό Γουριανών ιδιοκτησία της Κοινότητας και της Εκκλησίας, χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, γιατί αποτελεί αξιόλογο δείγμα κτιρίου ειδικής χρήσης με στοιχεία τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την παραγωγική και κοινωνική ιστορία του οικισμού και είναι σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής.(ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/4244 π.ε./9670/3-2-1998 – ΦΕΚ 228/Β/11-3-1998).

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s